banner

PILATES

“η δύναμη συναντάει την αρμονία”


Αποκτήστε ένα πιο δυνατό, αρμονικό και υγιές κορμί, γεμάτο από θετική ενέργεια για εσάς και για αυτούς που αγαπάτε κάνοντας pilates! Στόχος του Pilates είναι να γνωρίσουμε το σώμα μας, να αναπτύξουμε φυσική και πνευματική ισορροπία, ώστε να κατανοούμε τα μηνύματα που μας δίνει.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, ο βασικός στόχος του Pilates είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει παράλληλη και αλληλεξαρτούμενη τη λειτουργία του μυαλού και του σώματος, έτσι ώστε χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτεί ο νους, το σώμα να κινηθεί με την οικονομία, χάρη, και την ισορροπία.

Το Pilates διακρίνεται από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο θεμελιωτής του J. Pilates και το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα συστήματα εκγύμνασης οι οποίες είναι η αναπνοή, η εστίαση, η συγκέντρωση, ο έλεγχος, η ακρίβεια, η ελαστικότητα και η ροή ή η αποδοτικότητα της κίνησης.

Βασική αρχή του Pilates, είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος. Ο J. Pilates την ονόμασε "Power House" (Οίκο της Δύναμης), υποστήριξε πως αν δυναμώσουμε την πηγή δύναμής μας θα ξεκουράσουμε όλο το σώμα καθώς θα ενισχύσουμε και την άμυνά του, αφού η κίνηση θα γίνεται φυσικά, χωρίς σπατάλη ενέργειας, με σωστή και αβλαβή στήριξη.

Το Pilates επικεντρώνει την προσοχή στις εσωτερικές μυϊκές ομάδες προς τις εξωτερικές, έτσι τα αποτελέσματα διαρκούν για περισσότερο διάστημα. Κρατά το ανθρώπινο σώμα σε ισορροπία και βοηθά στην καλή στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Ειδικότερα οι ασκήσεις Pilates διδάσκουν την επίγνωση της αναπνοής, ενισχύουν τον κορμό, ξεκινώντας από τους βαθύτερους κοιλιακούς μυς και ευθυγραμμίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Συνήθως λέγεται ότι το Pilates είναι μόνο για γυναίκες αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Tο Pilates είναι και για άνδρες άλλωστε η μέθοδος αυτή απαιτεί έντονη σωματική προσπάθεια, όταν κάποιος είναι προχωρημένος. Εξάλλου, υπάρχουν ασκήσεις ειδικά για άνδρες, που απαιτούν μεγάλη μυϊκή δύναμη, ενώ το πρόγραμμα εστιάζεται ούτως ή άλλως στην κοιλιακή χώρα και το επάνω μέρος του σώματος.

3 με 4 φορές την εβδομάδα αρκούν!
Όπως είπε και ο εμπνευστής της μεθόδου, ο Pilateς, «σε 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, σε 20 τη βλέπουν οι άλλοι και στα 30 έχεις καινούργιο σώμα». Η ενδυνάμωση και ο έλεγχος του σώματος ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας μαθήματα. Όμως, στην αρχή οι εκπαιδευτές δεν επιμένουν στην ταχύτητα, όπως στο προχωρημένο επίπεδο, κι έτσι στις πρώτες συνεδρίες δεν θα ιδρώσετε. Ωστόσο, η ροή του μαθήματος είναι συγκεκριμένη και δεν μένει χρόνος για παύσεις. Θα προσέξετε ότι τα πόδια και τα χέρια σας δείχνουν πιο τονισμένα. Οι κοιλιακοί σας πιο επίπεδοι και γραμμωμένοι, και η πλάτη σας πιο δυνατή. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι θετικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε στον εαυτό σας. Η διάθεσή σας θα είναι πιο θετική, θα προσβλέπετε στην άσκηση και ο ύπνος σας θα είναι πιο ξεκούραστος τα βράδια.

Πως λειτουργεί το Pilates

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με το φόρτο εργασίας και τις αμέτρητες υποχρεώσεις, μας έχουν οδηγήσει στην αδιαφορία για την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Το σώμα μας κάθε στιγμή εκτελεί αμέτρητες λειτουργίες και μας δίνει μηνύματα για το αν όλα λειτουργούν σωστά ή υπάρχουν προβλήματα. Στην προσπάθεια μας να ανταπεξέλθουμε, αδιαφορούμε για αυτά τα μηνύματα, που είναι ο τρόπος για να επικοινωνήσει το σώμα μας με εμάς. Με αποτέλεσμα να το καταλαβαίνουμε, όταν πια έχει πραγματικά δυσκολέψει η κατάσταση.

Στην καθημερινότητα χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, οι οποίες τελικά υπερλειτουργούν, ενώ άλλες υπολειτουργούν, σε βαθμό που αγνοούμε την ύπαρξή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις. Πόνους στη μέση, τα κάτω άκρα, τα γόνατα, τον αυχένα, πονοκεφάλους, έλλειψη ενέργειας μέσα στη μέρα και έντονη κούραση και στρες, λόγω της κακής στάσης του σώματος και της ανεπαρκούς αναπνοής.

Όταν το σώμα δεν στέκεται σωστά επιβαρύνονται περισσότερο κάποια σημεία του σώματος (πχ. γόνατα, μέση), με αποτέλεσμα να τραυματίζονται, να κουραζόμαστε πιο εύκολα και να έχουμε τεταμένα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Όπως κάθε έμψυχο ον, ή άψυχο αντικείμενο, έτσι και το ανθρώπινο σώμα έχει ένα κέντρο βάρους, από το οποίο εξαρτάται η ισορροπία του, ενώ αποτελεί και την πηγή κινητικής δύναμης, η οποία έχει σαν αφετηρία το κέντρο και στη συνέχεια ρέει στα άκρα και στο υπόλοιπο σώμα. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει μία μεγάλη μυϊκή ομάδα, την κοιλιά, τη μέση και τους γλουτούς.

Κάντε Pilates γιατί:

Είναι "Γλυπτική του σώματος". Γραμμώνει και επιμηκύνει το σχήμα κάθε μυ. Χτίζει ένα δυνατό, ανθεκτικό σώμα!

H μέθοδος είναι σχεδιασμένη, έτσι ώστε να ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται πιθανοί μελλοντικοί τραυματισμοί σε αδύναμα σημεία. Ακόμη, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, εφαρμόζεται σαν θεραπευτική μέθοδος, από φυσιοθεραπευτές και χειροπράκτες, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς. Προάγει την απόκτηση της σωστής στάσης του σώματος, και της σωστής αναπνοής. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και για την υγεία όλου του οργανισμού. Όταν η σπονδυλική στήλη ανακτήσει την ελαστικότητά της, βελτιώνεται και το νευρικό σύστημα γιατί ελευθερώνονται, δηλαδή δεν πιέζονται τα νεύρα, τα οποία απολήγουν εκεί και δίνουν ένα πιο υγιές ερέθισμα σε όλα τα όργανα. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν πάρα πολύ επιφανειακά. Όταν βελτιώνεται η αναπνοή, βελτιώνεται και το κυκλοφορικό σύστημα. Η σταθεροποίηση, ο έλεγχος, η συγκέντρωση, η ροή της κίνησης, η αναπνοή και η ακρίβεια στην κίνηση είναι οι αρχές στις οποίες στηρίζεται η μέθοδος για την απόκτηση ευθυγραμμισμένης στάσης σώματος, αντοχής, ελαστικότητας, μεγαλύτερης κινητικότητας και αυτογνωσίας. Αυξάνει τον μεταβολισμό. Απομακρύνει το stress. Βοηθά το νου και το σώμα να βρουν μια θετική, αρμονική, και υγιή ισορροπία. Χαρίζει ευεξία και ενεργητικότητα.

Η ιστορία του Pilates

Το Pilates είναι ένα φυσικό σύστημα εκγύμνασης που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ελληνικής καταγωγής Joseph Pilates, στη Γερμανία και από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ο J. Pilates θέλησε να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη, ποιοτική και αποτελεσματική μέθοδο εκγύμνασης, η οποία να γυμνάζει το σώμα χωρίς να αφήνει το πνεύμα αδρανές. Υποστήριζε πως η μέθοδός του έχει φιλοσοφικά και θεωρητικά θεμέλια. Ότι το σύστημά του δεν είναι μία ακόμα απλή συλλογή ασκήσεων, αλλά μια μέθοδος που αναπτύχθηκε και επιλέχθηκε στη διάρκεια περισσότερων από 85 χρόνων πρακτικής εξέλιξης και παρατήρησης.

Ο Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) άρχισε να αναπτύσσει τη μέθοδό του στις αρχές του 1920, προκειμένου να υπερνικήσει τη δική του φυσική αδυναμία καθόσον ο ίδιος έπασχε από άσθμα και ραχίτιδα. Έφηβος ακόμη άρχισε να μελετά την ανατομία και την ανθρώπινη φυσιολογία και να εκπαιδεύεται σε δυτικές και ανατολικές πρακτικές εκγύμνασης όπως η yoga και οι πολεμικές τέχνες. Συγχρόνως, ασχολήθηκε με το boxing, εργάσθηκε ως ακροβάτης σε τσίρκο, ενώ εξελίχθηκε σε δεινό σκιέρ και δύτη. Η δημιουργία της μεθόδου στηρίχτηκε στις βασικές αρχές της yoga και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που διατηρούν τις ρίζες του στις ανατολικές φιλοσοφίες σε συνδυασμό με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων, όπως η αεροβική.

Αρχικά ο Pilates ονόμασε τις ασκήσεις του "the art of contrology"- «η τέχνη του ελέγχου»- από τον ίδιο τον J. Pilates, γιατί πίστευε πως η μέθοδός του χρησιμοποιεί το μυαλό για τον έλεγχο των μυών και του σώματος. Έδωσε αυτό το όνομα επειδή στόχο είχε «να επιτύχει τον έλεγχο του πνεύματος πάνω στο σώμα». Αργότερα η μέθοδος πήρε το όνομα «Pilates».

Το Pilates είναι ένας σύγχρονος τρόπος φροντίδας του σώματος βασισμένος στη γνώση και εμπλουτισμένος με τα οφέλη, από τη σοφία πολλών χρόνων. Η μέθοδος γυμναστικής Pilates απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, ενώ στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1992